martes, 20 de mayo de 2008

Romanii din Spania - victime ale extremismului?

Dupa ce am vazut fotografia panoului INTRAREA INTERZISA CAINILOR SI ROMANILOR acum o saptamana si jumatate (localitatea Alcudia, insula Mallorca), la intrarea intr-un magazin de calculatoare, dupa ce aproape 10 alerte zilnice pe google news in spaniola ma fac sa ma enervez progresiv, pentru ca e vorba aproape in exclusivitate despre infractiunile comise de romani, aflu astazi ca intr-o scoala din Alcalá de Henares, un baietel de 8 ani este agresat verbal de colegii sai spanioli PENTRU CA ESTE ROMAN. Trei dintre colegii sai il injura zilnic pentru simplul fapt ca este ROMAN. Un copil de opt ani vine acasa zilnic, de doua saptamani incoace, plangand. Azi a spus ca nu mai vrea sa mearga la scoala aici, ca vrea inapoi in Romania, la "mamaia" lui. Din cate stiu pana acum,e primul caz vizibil de bulling (violenta scolara) asupra copiilor romani. De ce apare acum? De ce in cazul unor copii de 8 ani?
Stiu si o pot spune cu mana pe inima, asa cum am mai spus-o, aparand natiunea spaniola si nedorind nici sa ranesc orgoliul romanesc, ca spaniolii nu sunt rasisti. Insa e a doua manifestare fatisa de xenofobie in nici doua saptamani.
Problema este deocamdata discutata in cursul acestei saptamani in sedinta cu parintii, insa cauza acestor evenimente cu consecinte psihologice grave asupra copiilor este, cu siguranta, imaginea pe care o avem aici si, inevitabil si aproape de necontrolat, comentariile pe care unii parinti spanioli le fac in fata copiilor, acasa.
In Spania traiesc oficial 664880 de romani, a doua natiune de imigranti din aceasta tara, dupa marocani, care ne depasesc doar cu 11 mii (11 mii nu e mult, Spania are aproape 45 de milioane de locuitori, dintre care peste 4 milioane sunt imigranti ).
Din pacate, cateva mii -care poate nici nu intra in acest numar oficial - sunt infractori. Alte cateva zeci de mii - NEINREGISTRATI NICAIERI - sunt rromi, primele victime ale rasismului in orice parte a lumii, chiar si in Spania, unde se presupune ca sunt in mare parte integrati.
Dupa evenimentele din Italia, pe care guvernul spaniol le-a criticat fatis, pe mine, personal, nu ma deranjeaza ca rromii si romanii suntem bagati in aceeasi oala. Nici nu stiu daca m-a deranjat vreodata, sincer. Poate as fi vrut sa vad precizarea "rromi de origine romana", dar acum, ca o vad in presa spaniola, putin imi mai pasa. Imi pasa mai mult de reactiile copilului care vine plangand acasa PENTRU CA E INJURAT. DE CE? Pentru ca e roman!
Acum imi vine sa rad de intamplarea cu un personaj de la o institutie de presa spaniola care mi se plangea ca are niste vecini romani care ii fac viata amara: ca locuiesc 30 intr-o casa, ca fac multa galagie, mizerie, se duseaza la 3 dimineata, fac petreceri cu dans si muzica la maxim, ca vine una cu coc si le ia chiria in fiecare luna...I-am explicat ca sunt rromi (gitanos, cum se spune in spaniola), dar mi-a zis ca nu il intereseaza. I-am spus sa mearga la politie sa faca plangere. A zis ca a vorbit si cu primarul si cu seful politiei. Si? Nimic. Sunt chemati la judecatorie in fiecare saptamana, ca urmare a plangerilor pe care le au din partea vecinilor. Dar ei nu se prezinta. Chiar nu aveam nici un raspuns pentru el. I-am cerut detalii si i-am zis - ca sa scap, recunosc - ca o sa spun cuiva la ambasada noastra din Madrid. Raspunsul lui a fost: BINEINTELES, CA DOAR E PROBLEMA GUVERNULUI VOSTRU.
Nu stiu daca problema baiatului de 8 ani din Alcalá de Henares e problema lui Tariceanu, Nastase, Isarescu, Vasile, Stolojan, Vacaroiu, Roman sau a lui Basescu, Constantinescu, Iliescu... Stiu ca in momentul cand satul lui Fritzl (viata bate filmul!!!) din Austria a ajuns pe toate televiziunile din lume, autoritatile de la Viena au anuntat a doua zi UN PLAN DE IMBUNATATIRE A IMAGINII AUSTRIEI, care sa echilibreze imaginea tarii dupa ce a iesit la lumina oribila istorie a fiicei sechestrata si violata de tatal sau timp de 24 de ani.
La noi, prim-ministrul a zis ca Italia e caz unic, ca in Spania si in alte locuri nu exista asezari de rromi. Exista cu zecile, sunt sute de familii numeroase care traiesc in mizerie, nu muncesc, nu au ce manca... Dar nu vrea nimeni sa le vada. Si nici sa vorbeasca despre asta! Numai cand explodeaza subiectul poate sa ne deranjam?
Un caz de bulling nu e suficient... probabil. Trebuie sa fie fenomen ca sa avem o reactie. Sau nici atunci? Intoarcem capul intr-o parte, aia in care se vad numai lumini roz?


alcalá de henares, 20 mai, 2008

No hay comentarios:

Publicar un comentario