domingo, 4 de mayo de 2008

ZIUA INTERNATIONALA A LIBERTATII PRESEI

REPORTERI FARA FRONTIERE demonstreaza, pentru prima data, ca exista "situatii preocupante" si ziaristi in pericol in Uniunea Europeana si Spania se afla pe lista tarilor unde jurnalistii au cel mai mult de suferit.
In Tara Bascilor exista astazi peste 40 de ziaristi care nu ies din casa fara garzi de corp, nu mai vorbim de cei care au murit in atentate organizate de ETA (ultimul asasinat in strada, in 2000) in cei peste 30 de ani de existenta a organizatiei teroriste basce. Scria la EL MUNDO si se numea José Luis López de Lacalle. La un an dupa asasinarea lui Lacalle, Gorka Landaburu, director al publicatiei Cambio XVI, a fost victima unei tentative de crima: un pachet bomba trimis pe adresa sa a explodat si l-a lasat fara cateva degete si fara vedere la ochiul stang.
In Italia, amenintarile vin din partea grupurilor mafiote din Napole, Calabria, Sicilia si Puglia. in Franta, in suburbii, reporterii sunt agresati fizic. In Irlanda de Nord, ziaristii continua sa fie amenintati cu moartea.
Raportul RSF (Reporteres sans frontiéres) mai arata ca "in ultimii ani s-a folosit violenta impotriva ziaristilor in Suedia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Republica Ceha si Cipru".
Revenind la Spania: ziaristii care scriu despre ETA si, mai ales, impotriva ETA (vorba lui José Maria Calleja: cuvintele nu au doar rolul de a informa, ci si de a exprima pozitia fata de problema prezentata), risca sa fie asasinati. Amenintarea e deja un mod de a trai pentru unii dintre jurnalistii care traiesc in Spania, nu numai in Tara Bascilor. Din nefericire, situatia nu s-a schimbat cu nimic fata de cea de acum 30 de ani. Mi-a marturisit ziaristul spaniol de origine romana, Adrian Macmillan, care a fost amenintat (si el si familia sa) cu moartea in urma cu 30 de ani, cand a scris despre situatia creata de negocierile guvernului spaniol de atunci cu ETA. Din fericire, amenintarile nu l-au oprit sa scrie, "poate cu mai multa virulenta" decat inainte.
O sa revin cu detalii despre situatia jurnalistilor in zone de conflict. Asa cum o vede chiar unul dintre ei, un free-lance.

1 comentario: