lunes, 2 de junio de 2008

Ce bine...

2 iunie - difuzat la K-DRANE, Radio Romania Actualitati

Ce bine ca nu toti spaniolii pe care ii cunosc sunt ca Francis, un amic mai nou de-al nostru si un infocat aparator al masurilor lui Berlusconi impotriva romanilor.
La trei luni dupa ce l-am cunoscut pe Francis, a binevoit sa imi adreseze cateva cuvinte, nu ca sa ma intrebe ce mai fac, ci sa imi aduca la cunostinta calvarul sau de cativa ani: intr-o casa vecina in frumosul si elegantul cartier unde locuieste Francis, de loc din Tara Bascilor, stabilit de cativa ani buni in zona Madridului, stau vreo 30 de tigani romani care au o viata foarte activa, mai ales in timpul noptii si la sfarsit de saptamana. Intr-o casa in care de obicei traieste o familie, acum locuiesc 30, zice Francis si ii deranjeaza pe toti vecinii prin insasi presenta lor.
Asculta muzica foarte tare, danseaza la petreceri pana la 4 dimineata si bat cu tocurile in parchet, vin si pleaca neincetat, indiferent de ora, isi fac nevoile pe trotuar dupa ce beau multe beri si multa tarie, isi spala masina in strada si lasa mizerie multa. Pana aici ii dau dreptate lui Francis. E satul, si el si vecinii au depus plangeri nenumarate la politie, tiganii romani au zeci de procese pe rol, insa nu se prezinta la nici o infatisare...In fine, Francis si vecinii sai nu pot sa scape de compatriotii mei nicicum. Si culmea stiti care e? Ca Francis e prieten bun cu primarul si cu seful politiei din oras. Pai si zic, de ce un vorbesti cu ei? Pai le-am zis de multe ori. SI? Zice Francis: voi, romanii, sunteti de vina.
Daca as putea, zice, v-as pune pe toti, cu mare drag, intr-un lagar de concentrare. Ca Hitler. Am crezut ca nu aud prea bine si l-am intrebat de ce spune asta: pentru ca ati adus din Romania tot ce e mai rau. Nu ati adus nimic bun, zice. Nu aveti medici si ingineri pe aici. Ba da, avem, dar nu ii cunoaste el. Si nici nu cred ca ar vrea sa ii cunoasca. E prea tarziu sa il mai conving pe Francis ca nu suntem toti la fel sau ca tiganii romani au un anume stil de viata sau ca legile spaniole sunt prea blande, sau ca cine a venit aici sa munceasca – majoritatea din cei peste 660 de mii de romani inregistrati oficial in Spania – nu iese in evidenta, pentru ca duce o viata normala si linistita, pentru ca e vorba de oameni perfect integrati.
E prea tarziu sa ii explic ca in Spania cersetoria nu e condamnata de lege, ca prostitutia in strada e tolerata si, ba mai mult, vezi cazul politistilor din Coslada, inseamna cateodata un venit in plus pentru politistii corupti.
Ii spun totusi ca lagarul de concentrare e cea mai puternica expresie a xenofobiei si incerc sa ii intorc zambetul CU DRAG. Con cariño, asa cum mi-a zis el mie ca ne-ar pune pe toti romanii intr-un lagar de concentrare. Continui sa cred ca manifestarile de tipul afisului INTERZIS CAINILOR SI ROMANILOR sunt sporadice si, in contextul integrarii, lipsite de importanta, asa ca imi zic si va zic: ce bine ca nu toti spaniolii sunt ca Francis!

No hay comentarios:

Publicar un comentario