viernes, 11 de junio de 2010

Când o să am 600 de euro disponibili, o să renunţ la cetăţenia română…

Atât costă, conform legii, renunţarea la cetăţenia română... Mi-ar trebui, deci, 2400 de euro, pentru că suntem o familie de 4 oameni… Ar fi, probabil, singura măsură normală de protest faţă de noile taxe consulare, duble faţă de anii trecuţi, printr-o modificare a legii făcută în mare taină. Mare taină, pentru că Ministerul Român de Externe nu a publicat pe site noile preţuri, nici consulatele nu se înghesuie să facă acest lucru... Ambasada, ce să mai zic...Doar Consulatul din Torino afişează noile taxe. Sunt, în mare, DUBLE!

Indignarea mea şi a multor compatrioţi care mă contactează ca să se plângă de tratamentul oferit de autorităţile române este fără margini. De ani de zile, românii din străinătate sunt băgaţi în seamă doar în campaniile electorale. Sunt absolut jenante şi strigătoare la cer comportamentul autorităţilor române şi efectul legilor penibile pe care trimişii în misiunile diplomatice în străinătate sunt obligaţi să le aplice aici. Ştiţi că spaniolii fac ochii cât cepele când românii se duc la clinică să ceară ANALIZE medicale complete pentru formalizarea CĂSĂTORIEI? Ştiţi că preţul unei căsătorii la consulatul României la Madrid este de aproape 700 de euro?
Deşi populatia românească din Spania este de 800 de mii de români, e o cantitate neglijabilă. Sau bună de muls? Ştiţi care e explicaţia MAE pentru majorarea taxelor? Staţi aşa, că v-o citez, că e chiar drăguţă:
„Potrivit MAE, noua lege prevede creşterea cuantumului taxelor aferente anumitor servicii consulare, ţinând cont de inflaţia din majoritatea ţărilor unde activitatea consulară este semnificativă.
Oferirea de servicii consulare în regim de urgenţă va reduce deplasările succesive la misiunile diplomatice sau consulare ale României, iar posibilitatea de a folosi respectivele taxe, achitate benevol de către solicitanţii de servicii va permite inclusiv angajarea de personal extrabugetar, sporind astfel capacitatea de procesare a oficiilor.”
Mie, şi nu numai mie, asta îmi sună a bătaie de joc! De ce nu se spune clar că e o măsură de îngroşare a veniturilor la buget?
Aberaţiile acestea fac parte din seria „micşorăm pensiile ca să facem faţă crizei” şi altele de genul...Cum e ultima, asta de azi, că au fost găsiţi şi amendaţi marii evazionişti ai României: o trupa de copii care fac spectacole de teatru şi care au avut îndrăzneala să nu plăteasca la fisc... Sau impozitul forfetar... Sau...mii şi mii de exemple....Deja există personal extrabugetar în consulate, selectat numai ambasadele şi Dumnezeu din cer ştiu cum! Plătit din taxele de urgenţă! În momente de criză NU SE FAC ANGAJĂRI! Sau poate la MAE... da?
Evident că nimănui nu îi pasă că eu sau alţi fraieri am putea renunţa la cetăţenia română... Dacă nici măcar până astăzi, 11 iunie 2010 – la douazeci de ani jumate de la revoluţie – nu a fost elaborată o lege care să prevadă înregistrarea românilor la Ambasadele ţărilor unde călătoresc sau unde locuiesc.... Ca să ştie familiile, pentru Dumnezeu, unde să dea de morţii lor în caz de cutremur, atentate sau alte nenorociri... Sunt dipăruţi cu zecile în străinătate... Cine ştie pe unde zac... Morţi nepreluaţi din morgi, amărâţi înşelaţi de compatrioţi sau de spanioli (italieni etc.), uitaţi de autorităţi... Deci nu aş renunţa la cetăţenia română ca să atrag atenţia, nu sunt genul, ci ca să scap naibii de obsesia că românul e fraier prin excelenţă şi că autorităţile, oricare ar fi ele, oriunde, în România sau aiurea, îşi bat joc de el!

P.S. : În timp ce scriam, nervos, acest post, Ambasada României la Madrid a actualizat lista de preţuri, care dispăruse cu totul până astăzi de dimineaţă... E bine şi aşa, rău...
http://madrid.mae.ro/index.php?lang=ro&id=63721


No hay comentarios:

Publicar un comentario