viernes, 16 de noviembre de 2012

Evacuați, partea a II-a


Presat de dramele familiilor evacuate din casele ipotecate, guvernul de la Madrid a adoptat un decret de suspendare pentru doi ani a evacuărilor din  casele cumpărate în timpul balonului imobiliar.
Cele peste 500 de executări silite zilnice, dramele celor evacuați, poziția magistraților, care au cerut ei înșiși modificarea comportamentului băncilor în acest sens, și protestele afectaților au forțat un decret care scutește timp de doi ani evacuările pentru categoriile defavorizate. 

Această protecție temporară nu modifică nici o lege în vigoare, adică nu rezolvă problema de fond a societății spaniole, puternic marcată de recesiune, șomaj și efectele balonului imobiliar. Cazurile care vor fi scutite de evacuări sunt familiile cu venit lunar sub 1600 de euro, care au o singură locuință în proprietate, cea ipotecată, și cele care trebuie să plătească rate egale cu peste jumătate din venituri. În plus, trebuie să îndeplinească una din următoarele condiții: să fie familie numeroasă, cu persoane cu dizabilități în întreținere, familii cu toți membrii în șomaj, dar fără nici un ajutor financiar de la stat sau victime ale violenței domestice.
Ioana și Marinel Țîru, din Madrid, originari din Lugoj, sunt victimele abuzului comis de bănci. Dintr-o greșealã, spun cei doi, părinții unei fetițe de 9 ani, locuința lor a fost scoasă, în martie anul 2011, la licitație. S-au trezit cu poliția și cu executorul judecătoresc la ușă. De atunci, până în octombrie 2012, au reușit, cu ajutorul PAH (Plataforma Afectados por la Hipoteca), să evite de trei ori evacuarea. Deși, până în februarie 2011 au plătit și câte trei rate pe lună.
Marinel, fost patron de firmă de construcții, a făcut depresie, astăzi ia pastile pentru că nu poate dormi, iar soția sa, Ioana, care încă mai are de muncă la curățenie în mai multe case spaniole, este vizibil afectată de situația familiei sale. Reprezentantul băncii, îmi spune Marinel, văzând actele doveditoare că noi am efectuat plățile corecte, a spus că el nu vrea să intre la pușcărie și a suspendat evacuarea.
Ioana plânge: Banca, se pare, că a semnat în numele nostru o hârtie, ca să lăsăm apartamentul în voia băncii. Nu-i adevărat. Noi nu am semnat nimic. Or fãcut ei. Trebuie să se facă dreptate! Și dacă sunt români, uitați-vă bine în acte, nu semnați orice în bancă!
Marinel spune că a plãtit 33% din apartament.  Nici n-am fost înștiințați, am rămas și cu banii luați și fără apartament. Banca ne-a dat în judecată din greșeală, crezând cã noi nu am plătit apartamentul, cum se întâmplã în foarte multe cazuri în Spania. Acum am  dat banca în judecată pentru furt și falsificare de acte, caz penal. Marinel și Ioana au împrumutat de la banca Bankia (prima entitate financiară naționalizată) peste 200.000 de euro. La fel ca mulți alți compatrioți.

No hay comentarios:

Publicar un comentario