lunes, 8 de octubre de 2012


Presa spaniolă, la pământ

După ce aproape 8000 de ziariști și-au pierdut slujba în ultimii 4 ani în Spania, zilele trecute conducerea grupului Prisa, care editează ziarul El Pais, a anunțat că va reduce între 25 și 30% din posturi.
Amenințată de scăderea cu peste 50% a veniturilor din publicitate, presa spaniolă luptă, cu toate forțele, să nu își dea duhul. Vorbim despre presa tipărită, print, dar și despre radiouri, televiziuni locale, regionale și naționale. Statisticile Federației Asociațiilor de Presă, FAPE, arată că din 2008 până astăzi, aproape 8000 de ziariști și-au pierdut locul de muncă. Este posibil, spune Federația, ca pierderea reală să fie mai mare...
Revenind la grupul Prisa, patronul Juan Luis Cebrián a spus, săptămâna trecută, într-o ședință cu personalul: Nu mai putem trăi atât de bine. Unii ziariști au informat, ulterior, pe rețelele de socializare despre această reuniune ca despre cea mai rea zi din istoria marelui cotidian. El País, înființat în perioada Tranziției spaniole, continuă să aibă cele mai bune vânzări din Spania.
Până acum, grupul Prisa a anunțat că disponibilizează jumătate din angajații de la revistele pe care le editează, 30% din personalul ziarului economic Cinco Días și o parte din angajații postului de radio Cadena Ser. Toate acestea se adaugă la pensionările anticipate și la reducerea salariilor.
Și agenția EFE, a patra ca dimensiune în lume, după AP, France Presse și Reuters, a făcut, pe parcursul acestui an, disponibilizări (unele temporare, ceea ce cunoaștem sub denumirea de șomaj tehnic, altele definitive) și a redus salariile cu 25%. 
O parte din ziarele locale și regionale, unele dintre ele cu tradiție, au dispărut complet de la chioșcuri și au rămas în varianta online, dar, desigur, cu personal redus, costuri minime și perspective nu prea optimiste.
Criza spaniolă a afectat, în foarte mare măsura, și presa. Din păcate, se prelungește și nici cei mai buni analiști nu văd soluții rapide sau o dată posibilă pentru finalul ei.

No hay comentarios:

Publicar un comentario