domingo, 23 de septiembre de 2012


Susan Sarandon, Travolta și „Rocker”, de Marian Crișan, la San Sebastian, ediția 60


San Sebastian 60 este o editie de lux anul acesta. Festivalul din Donosti, numele basc al orașului San Sebastian, și-a pus cele mai frumoase haine și s-a îndepărtat de restul Spaniei, scufundată în recesiune.

Actori mari și foarte mari, regizori, critici, lume, foarte multă lume pe străzile micii urbe de la malul Mării Cantabrice, spectatori entuziasmați, fericiți că lista vedetelor de anul acesta este, mai mult decât oricând, completă: Susan Sarandon și Richard Gere, invitați pentru filmul „Arbitrage”, de Nicholas Jarecki, prezentat în secțiunea oficială, Ben Affleck și Alan Arkin, pentru “Argo”, al treilea film regizat de Ben Affleck, John Travolta și Oliver Stone, pentru „Savages”, un film cuprins în secțiunea Zabaltegi-Perlas,  dar și Ewan Mc Gregor, Tommy Lee Jones sau Dustin Hoffman. Ultimii cinci sunt și marii premiați ai Festivalului, în această ediție aniversară.
Nu vor lipsi Penelope Cruz, care va prezenta „Venito al mondo”, de Sergio Castellitto, sau Claudia Cardinale, care va onora Festivalul cu prezența sa pentru “El artista y la modelo” (Artistul și muza), de Fernando Trueba. Ambele filme sunt în competiția oficială.
România se bucură, la această ediție aniversară, de o prezență importantă: regizorul Radu Muntean (“Boogie”, “Hartia va fi albastră”, “Marți, după Crăciun”) face parte din juriul uneia dintre cele mai importante secțiuni, Noi regizori, competiție în care a fost selecționat filmul „Rocker”, de Marian Crișan (Palme d´Or la Cannes pentru scurt-metrajul „Megatron”, premiul juriului la Locarno pentru „Morgen”, ulterior propunerea României pentru Oscar). Inspirat din viața unei trupe de rock din Salonta, orașul natal al regizorului, filmul “Rocker”, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Marian Crișan, povestește încercările unui rocker de 50 de ani care își ajută fiul să își depășească dependența de droguri.
În plus, la întâlnirea internațională a studenților din cadrul festivalului, este prezentat scurtmetrajul “Wedding Duet” de Goran Mihailov, student al UNATC “I.L. Caragiale”, București.
În total, vor fi prezentate peste 250 de filme în cele mai mult de 10 secțiuni, completate cu o restrospectivă Georges Fanjoul și cu o secțiune dedicată comediei americane, Very funny things.
În fiecare zi, împrejurimile palatului Kursaal, buricul festivalului, sunt invadate de spectatori care s-au bucurat de actorii faimosi sosiți la San Sebastian, înviind orașul pentru încă 10 zile. Un festival aniversar cu mai puține petreceri, mai puțini sponsori și cu buget redus, însă cu un nivel al calității care sfidează criza economică și problemele politice din Spania.



No hay comentarios:

Publicar un comentario