jueves, 6 de septiembre de 2012

Ziua Z pentru Spania


Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se întâlnește astăzi la Madrid cu premierul Mariano Rajoy pentru discuții privind situația economică a Spaniei și a zonei euro. Merkel este însoțită de o delegație de oameni de afaceri care participă la un seminar economic hispano-german.  
 Vizita cancelarului Merkel în Madrid este și un motiv de proteste în centrul capitalei, organizate de mișcarea Indignaților. 
 Spania s-a confruntat în ultimele luni cu lipsa de lichidați, dificultăți privind plasarea de obligațiuni pe piața internațională și cu proteste sociale masive. 
 Lipsa banilor a determinat comunitățile autonome, între care chiar cele mai bogate și productive, să apeleze la fondul de salvare pus la dispoziție de guvernul central. 
  
 Discuțiile de astăzi au loc pe fondul planului Băncii Europene de a cumpăra datoria țărilor cu probleme. Spania, aflată într-o recesiune prelungită, se confruntă cu blocaj economic, un șomaj ce afectează un sfert din populație și jumătate dintre tineri și scăderea gravă a încrederii investitorilor.  
 Cererea de salvare a economiei spaniole este una din condițiile pentru ca BCE să aprobe cumpărarea de datorie pe piețele secundare. 
 Condițiile pentru mâna de ajutor întinsă de Germania, principalul oponent în privința intervenției în piață din partea BCE, ar putea fi modificarea contractelor de muncă, în sensul reducerii salariilor și a cuantumului ajutorului de șomaj. S-ar putea ca nici pensiile să nu scape de ajustările impuse de Germania, astfel încât Mariano Rajoy se vede obligat să își încalce și ultima promisiune electorală, aceea că nu va atinge pensiile. 
 Reforma pieței muncii este în plină desfășurare în Spania, dar nu a reușit să stopeze creșterea dramatică a somajului (peste 4,6 milioane de șomeri înscriși în statistica Ministerului Muncii de la Madrid și peste 5,6 milioane, conform Sondajul privind populația activă) și a consfințit concedierile ieftine și contractele temporare, însă Germania ar putea impune așa-numitele mini-jobs (contracte de jumătate de normă, pe bani puțini). De altfel, președinții Camerelor de Comerț din Spania și Germania au semnat ieri un acord privind contractele pentru elevii școlilor profesionale. 
 Astăzi, ministrul Economiei, Luis de Guindos, a încercat să ”vândă” Spania unei delegații de oameni de afaceri din Germania și a spus că țara sa face reformele "pe care Germania le făcea acum zece ani”, continuând pe drumul reducerii deficitului bugetar și al flexibilizării pieței muncii. 
 Între timp, noul TVA de 21% a intrat în vigoare de la 1 septembrie, sănătatea și educația sunt din ce în ce mai afectate de reduceri, iar populația este speriată de scăderea nivelului de trai și de lipsa de perspective pozitive pe termen scurt și mediu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario